تاریخ انتشار: ۰۶:۲۹ ۱۴۰۴/۴/۱۰ | کد خبر: 177510 | منبع: |
پرینت
![]() |
شماری از نخبگان فرهنگی، دانشگاهی و مدنی ولایت هرات با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، نسبت به شدت یافتن روند اخراج مهاجران افغانستان از ایران، واکنش نشان داده و آن را اقدامی مغایر با اصول انسانی، مذهبی و حقوق بینالملل دانستهاند.
به گزارش شفقنا؛ این نامه که روز دوشنبه، ۹ سرطان، منتشر شده، ضمن اشاره به ریشههای عمیق مهاجرت افغانها به ایران، تصریح کرده است که پیوندهای تاریخی، فرهنگی و مذهبی میان دو ملت، حضور مهاجران افغان در ایران را از یک «پدیده صرفاً مهاجرتی» فراتر برده و آن را به یک واقعیت تمدنی بدل کرده است.
امضاکنندگان این نامه، با یادآوری نقش ایران به عنوان پناهگاه افغانها در دوران جهاد علیه شوروی و مبارزه با طالبان، از میزبانی گذشته جمهوری اسلامی ایران به عنوان بخشی از سرمایه معنوی منطقه یاد کرده و هشدار دادهاند که اخراجهای اخیر، تهدیدی مستقیم علیه این سرمایه خواهد بود.
در این نامه آمده است: «پذیرفتن چهرههای شناختهشده افغانستان و اسکان محترمانهشان، ذهنیت دهه ۹۰ را در ذهنیت جمعی زنده ساخت. این تصور و فهم را کارکرد جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد و گسترده ساخت.»
نویسندگان با تأکید بر اشتراکات تمدنی دو کشور، هشدار دادهاند که ادامه روند خشونتبار اخراجها میتواند بستر مناسبی برای گسترش افراطگرایی در منطقه فراهم سازد و سرمایه اجتماعی ایران در میان مهاجران افغان را تضعیف کند.
در پایان، نخبگان فرهنگی هرات خواستار توقف فوری اخراجهای خشن، بازنگری در سیاستهای مهاجرتی ایران و تقویت مناسبات فرهنگی و تمدنی میان دو ملت شدهاند.
این واکنش در حالی صورت گرفته است که جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر روند بازگرداندن مهاجران افغان را شدت بخشیده و گزارشها از برخوردهای بعضاً تند با مهاجران در مرزها حکایت دارد.
این در حالی است که روند فزاینده اخراج مهاجران افغانستان از ایران، اگر بدون ملاحظات تمدنی و راهبردی دنبال شود، نهتنها یک بحران انسانی رقم خواهد زد، بلکه سرمایه نرم و تاریخی ایران در افغانستان را نیز دچار فرسایش جدی میسازد. در شرایطی که طالبان با تمام محدودیتهای ایدئولوژیک خود در تلاش برای قبضه ذهن و هویت افغانهاست، فاصلهگیری ایران از مهاجران نخبه و فرهنگی، عملاً میدان را برای بازیگران رقیب از جمله عربستان، ترکیه و حتی پاکستان باز میگذارد. نگاه امنیتی به مهاجرت، بدون پیوست فرهنگی و دیپلماتیک، تهدیدی برای توازن ژئوپلتیک ایران در شرق خواهد بود.
کد (۸)
>>> کاشان وآران وبیدگل وزود هرگونه اتباع رابه شهرکهای صنعتی ممنوع کرده.کارتخوان ها وعابربانک های اتباع رادرکاشان قطع کردن وزندگی همه افغانها خصوصا کاسب ها رافلج کردن. سفارت ... افغانستان هم هیچ کاری برای مهاجرین نمیکنه. بازم درود یراشرف غنی حتما درزمانش سفارت مشکلات مردم راپیگیری میکرد. طالبان خداازشمانمیگذره. مهاجرین دارن زندگی جهنمی میکنن ایران
>>> ایران در شرایط جنگی و مشکلات است افغانها باید شرایط ایران را درک کنند کشورشان وضعیت بهتر از ایران دارد
>>> بهتر نیست با این واقعیت کنار بیاییم که مهمانی اجباری، تلخترین قسمت آوارگیاست؟
اتفاقا خیلی تلختر از بیکاری و بیپولی ...
چون نه خانهای از توست، نه خیابانی برایت امن است و نه نانی را بیمنت به دست میآوری ...
سختترین و دشوارترین کارها را میکنی اما تحقیر و توهین میشوی.
در کشورهایی مثل ایران، تاجیکستان، هند یا پاکستان، باید برای لقمهی همان روز بجنگی ...
با آنهم در آنجا نه پناهندهای، نه شهروند؛ نه حقوقی داری و نه پناهی ...
همهچیز با توهین شروع میشود، با تحقیر ادامه پیدا میکند، و با خاموشی تو تمام میشود.
چمدان درد را تا کی به دوش بکشیم، وقتی هیچ مرزی سهم ما نیست؟
شماری از ایرانیها شما را (ما را) دوست ندارند. در گذشتهها ملت ایران کموبیش پشتیبان ما بودند. اکنون همهی شان ما را نمیخواهند.
حتی آنهاییکه اکت حامی مهاجر و پناهنده میکردند هم سکوت کردند.
هر که نان از عمل خویش خورد
منت حاتم طایی نبرد
* آنهایی که میخواهند بنویسند پس چرا خودت بر نمیگردی ...
من هم بر میگردم، با این تفاوت که اینجا منت حاتم طایی نکشیدیم و مهمان اجباری نیستیم. کار میکنیم. مالیه میپردازیم، حاکم سرنوشت خود هستیم. به یک توهین کوچک هم قطعا قانون رسیدگی خواهد کرد.
وحید پیمان
>>> پاکستان و ایران هردویشان در فکر نفوذ گسترده در افغانستان هستند.
پاکستان در فکر این است که نفوذ پشتون ها و اهل تسنن در افغانستان زیاد شود و ایران در فکر این است که نفوذ فارسی زبان ها و اهل تشیع در افغانستان زیاد شود.
اگر ایران افغان های فارسی زبان را دوباره به افغانستان نفرستد،امکان دارد که با ورود میلیون ها پشتو زبان از پاکستان،زبان افغانستان کاملاً به پشتو تغیر کند.
این که درین تعداد افغانهای اخراج شده از پاکستان و ایران،چقدر شان جاسوسان پاکستان و ایران و یا پشتون های اهل پاکستان و فارسی زبان های اهل ایران هستند،به خدا معلوم .
>>> Amir H. Moghaddam
درباره اخراج افغانستانیها و آنچه کار را به اینجا رساند، تلاش کردم دیدگاههای هر دو طرف را منعکس کنم. متن کامل در وبسایت خبری انصافنیوز در دسترس است. فقط یک نکته:
هممیهن ایرانی: این روزها با بسیاری از افغانستانیهایی که هم قانونی ساکن ایران هستند و هم دهها سال است پایشان را از ایران بیرون نگذاشتهاند برخوردهای ناشایست و بعضا فیزیکی صورت میگیرد. به گونهای که جرأت بیرون رفتن از خانه برای خرید نان را هم ندارند. لطفا مدارا کنید. اگر مهاجر غیرقانونی میشناسید به پلیس معرفی نمایید. شما حق و اجازه برخورد ندارید. اگر هم مهاجری بهصورت قانونی ساکن کشور است، لطفا حرمت نگه دارید. اجازه توهین و طعنه و… ندارید. انشاءالله هرگز ایران دچار جنگ و نا امنی نشود که بفهمیم چرا افغانستانیها علیرغم این همه سختی و ناملایمات، باز هم ناچارند به ما پناه بیاورند.
همتبار افغانستانی: یادتان باشد ایرانیها وقتی شرایط و زمینه فراهم بود، مهماننوازان خوبی برای میلیونها مهاجر و پناهجو بودند. ولی واقعا نادیده گرفتن قوانین مرزی و حرمت یک کشور و حضور چند میلیون مهاجر غیرقانونی که بعضا دست به رفتارهای تروریستی یا جاسوسی برای اسرائیل میزند، دولت و ملت ایران را ناچار کرده جدیتر به موضوع ورود کند و خواهان اخراج همه مهاجران غیرقانونی شود. البته که هر نوع رفتار فراقانونی در حین انجام این کار، ناشایست است و باید متوقف شود. ما و دوستان هم در این زمینه داریم به دستگاههای اجرایی تذکرات لازم را میدهیم.
>>> برادرم اشتباه نکن اگر ایران این قسم ماجرین را بیرون همه این ماجرین فارسی زبان فردا به ضد ایران خواهید جنگید این ازار اذیت ظلم توهین تحقرمیشه خودت میدانی کله افغان ها یک دفعه خراب شد پدرش هم باشه رحم نمیکنند این ازار اذیت ظلم توهین تحقیرکردن ایران را ماجرین افغان نسل به نسل هرگز فراموش نخواهید کرد چه برسید به نفخ ایران کارکنند نه هرگز درافتاب سوزان طفل های خوردسال زنان در اردوگاه نه آبی نه نان وبه مرض های گوناگون گرفتارمیشه بعداز چندروزنگهداری اخراج میکنند هیچ افغانی این مشکلات را هرگز فراموش نمیکنند شاعرمیگه خانه کعبه وایران کن و ساکن بت خانه ولی مردم ازار نباش