دیوار کوتاه مهاجرین
مسوولین ایرانی که طی حدود سه سال، تولیت کار افغانستان را عهده دار بوده اند، پا به پای طالبان، در شکل گیری این وضعیت نقش داشته اند و مقصرند 
تاریخ انتشار:   ۱۵:۳۹    ۱۴۰۴/۱/۲۱ کد خبر: 177066 منبع: پرینت

ساماندهی مهاجرین ساکن ایران، این روزها یکی از مباحث مهم مقامات ایرانی در رسانه‌ها است.
بر اساس آمار رسمی مدیر کل اتباع خارجی وزارت کشور ایران، هم اکنون شش میلیون و یکصد هزار مهاجر، در ایران زندگی میکنند که غالب آنها، افغانستانی هستند‌ و بر اساس آنچه که گفته شده، بخش زیادی از این مهاجرین که دارای سربرگه شناسایی هم هستند، باید به زودی ایران را ترک کنند و به افغانستان برگردند.
بدیهی است که مقامات هر کشوری باید حضور مهاجرین در سرزمین خود را ساماندهی کنند، اما به نظر می‌رسد که تعریف ساماندهی در ایران، معنایی متفاوت با فهم عمومی از این واژه دارد.

از نوع مواجهه نیروی انتظامی ایران با مهاجرین افغانستانی ساکن ایران در چند ماه اخیر اینطور استنباط می‌شود که اخراج فله ای مهاجرین در دستور کار قرار گرفته و بازداشت و طرد مرز مهاجرین حتی در روزهای عید سعید فطر از اطراف و ورودی های حرم مطهر امام رضا علیه السلام که ملجا و پناهگاه هر ذی نفسی و از جمله مهاجرین مظلوم نیز هست، گزارش شده است.
طبق شنیده ها، برنامه نیروی انتظامی ایران این است که با هر شکل ممکن، تعداد مهاجرین ساکن در ایران را به زیر چهار میلیون نفر برسانند و مقصود از ساماندهی مهاجرین، کاستن از تعداد آنها است نه بررسی شرایط پناهندگان.

در خصوص روند کنونی به اصطلاح ساماندهی مهاجرین افغانستانی در ایران، بایسته است که نکات زیر مورد توجه قرار گیرد:
۱. حجم مهاجرین وارد شده به ایران پس از سلطه طالبان، تقریبا دو برابر تعداد افراد مهاجر در تمام چهل سال گذشته است.
این حجم وسیع از جابجایی و مهاجرت، بی دلیل اتفاق نیفتاده است و در مواجهه با آن، عاقلانه این است که عوامل این مهاجرت سنگین، مورد توجه جدی قرار گیرد.
چرا که مادامیکه دلایل مهاجرت، در مبدأ همچنان موجود باشد، اخراج فله ای مهاجرین، فقط چرخه طرد مرز افراد و بازگشت قانونی یا غیرقانونی آنها را دچار تکرار خواهد کرد.
همه میدانند که طالبان، مهمترین دلیل مهاجرت چند میلیون انسان هستند و همین عامل، همچنان به عنوان یک خطر بالفعل در افغانستان حضور دارد.
صرف نظر از اینکه اخراج مهاجرین در معرض خطر، چقدر انسانی و اسلامی است؟ مادامیکه سلطه طالبان بر افغانستان وجود داشته باشد، از سیل مهاجرت هم کاسته نخواهد شد حتی اگر کرور کرور مهاجر، دستگیر و طرد مرز شوند.

۲. بخش زیادی از مهاجرین جدید در ایران، یا با گرفتن ویزای رسمی وارد ایران شده اند یا با هماهنگی مرزی و بدیهی است که غالب آنها، نه با میل و اراده خود که به دلیل اضطرار و ترس جان، خانه و کاشانه خود را ترک کرده و مهاجرت کرده اند.
بخش عمده همین افراد، در تمام طرح های ثبت و ساماندهی در ایران هم شرکت کرده اند و مدارکی همچون سربرگه شناسایی یا کارت هوشمند و..‌. در اختیار دارند.
اکنون آیا منطقی است که مهاجری که از روی اضطرار و از مجرای رسمی وارد ایران شده و طبق اعلام رسمی نهادهای ایرانی، سربرگه هم دریافت کرده و شناسایی شده، بی هیچ حساب و کتابی اخراج شوند؟

۳. طالبان، تنها عنصر اثرگذار بر سیل مهاجرت در سه و نیم سال گذشته نبوده اند. بلکه مسوولین ایرانی که طی حدود سه سال، تولیت کار افغانستان را عهده دار بوده اند، پا به پای طالبان، در شکل گیری این وضعیت نقش داشته اند و مقصرند.
فهم عموم مردم این است که ایران، با سپردن کار افغانستان به جماعت تطهیر کننده این گروه، نه تنها بر سرکوب گسترده مردم افغانستان و به ویژه صداهای مخالف طالبان چشم پوشید، بلکه در این مسیر، با طالبان همراهی و همکاری کرد.
نتیجه قهری آن حجم گسترده سرکوب و بیدادگری طالبان، افزایش سیل آسای تعداد مهاجرین بود که اولین و در دسترس مقصد آنها، ایران بود.

طالبان، با هدف تغییر بافت جمعیتی و سرکوب گسترده، فشار بسیار زیادی بر مردم اوردند و نمایندگی های دیپلماتیک ایران در افغانستان هم در همسویی با طالبان (و گاه به منظور حفظ جان برخی از افراد)، روند گسترده و بی ضابطه توزیع ویزا را برای افرادی در دستور کار قرار دادند که می‌دانستند قصد بازگشت ندارند.
به گمانم، این نکته باید مشخص شود که صدور این حجم وسیع و بی ضابطه از ویزا، صرفا یک طرح خام بیزینسی بوده (تهیه ویزای ایران برای هر فرد در شرایط عادی حدود یکصد دلار برای هر نفر و در مقاطعی تا چهارصد دلار برای هر نفر هزینه داشته است) یا منطق دیگری در پس آن وجود داشته است؟

اکنون باید پرسیده شود که منطق تیم تطهیر در همسویی با طالبان در این حجم جابجایی جمعیتی، دقیقا چه بوده و اگر پاسخ قانع کننده ای برای ان وجود نداشته باشد، بازخواست از آنها، کمترین خواسته ای است که باید مورد مطالبه قرار گیرد.
سر دسته تیم تطهیر در کابل‌ که بارها کوشید تا طالبان را ضد آمریکایی و جنبش اصیل منطقه معرفی کند، با بی کفایتی، تمام ظرفیت های ایران در افغانستان را به پای عشق یک طرفه خود به طالبان ریخت و بی آنکه بتواند سر سوزنی از منافع ایران را در افغانستان تأمین کند و یا حتی قطره آبی از حقابه ایران را به زابل برساند، ایران را در برترین شرایط تحریمی، با مشکل مهم مهاجرت هم درگیر کرده است.
نگرانی های امنیتی و اجتماعی مقامات ایرانی در تهران نسبت به پدیده افزایش گسترده مهاجرت، برای هر انسان عاقلی قابل درک است، اما عوامل این بحران، از یکسو طالبان و از سوی دیگر، عاشقان ایرانی طالبان هستند و به طور قطع، تا این دو عامل بحران ساز، رفع نشود، مشکل مهاجرین هم در ایران رفع نخواهد شد.

۴. یکی از ابهامات طرح سامان‌دهی کنونی، پیوست آن به یک پروژه وسیع مهاجر ستیزی در چند ماه گذشته است.
طی چند ماه پسین، فضای مجازی و به تبع آن فضای اجتماعی، با سیلی از فعالیت های مهاجر ستیزانه مواجه شد.
با تکیه بر برخی شواهد، می‌توان این‌گونه استنباط کرد که حداقل بخشی از نهادهای ایرانی، از این موج مهاجر ستیزی استقبال و بلکه از آن حمایت کرده اند و طرح سامان‌دهی را از لایه های حکومتی خارج نموده و به یک مسأله و بلکه به یک بحران اجتماعی تبدیل کردند.

عدم برخورد با عوامل نفرت افکنی نسبت به کسانی که تا یکی دو سال قبل با عنوان مدافعین حرم و مبارزان علیه افراطی گری مورد تشویق بودند از یکسو و درخواست رسمی برخی از فرماندهان نیروی انتظامی در شهرهای مختلف از مردم برای شناسایی‌ و معرفی مهاجرین به آنها از سوی دیگراچ، گواه بر مدعای فوق است.
رویکرد خلق نفرت و مهاجر ستیزی توسط برخی از عناصر و حمایت نیروی انتظامی از آنها، اکنون یک شکاف بزرگ اجتماعی را میان جامعه مهاجرین و جامعه میزبان ایجاد کرده است، به گونه ای که در حال حاضر، افغانستانی بودن حتی در مدارس، بانک‌ها، بیمارستان ها و ... جرم نابخشودنی به حساب می آید و‌ مواجهه با مهاجرین در غالب موارد با توهین و تحقیر همراه شده است.
قطعا این شکاف اجتماعی، در بلند مدت به نفع ایران نیست. چه اینکه باز ممکن است مدافعین حرم، در شرایط حساس، به کار ایران بیایند و بعید است که با این شکاف گسترده اجتماعی، دیگر چیزی به نام مدافع، از بدنه مهاجرین بشود استخراج کرد.

۵. ساماندهی مهاجرین، منطقا به این معناست که شرایط آنها در یک مکانیزم شفاف و عادلانه برررسی شود و اگر واقعا در افغانستان تحت سلطه طالبان، خطری برای آنها وجود دارد، شرایط ماندن قانونی و محترمانه آنها در ایران یا هر جای دیگری، فراهم شود
همچنین، سرمایه گذاران اقتصادی، نخبگان علمی ، ورزشی و فرهنگی، کارآفرینان و تولید کنندگان و برخی دیگر از اقشار افغانستانی، کسانی هستند که حضورشان در ایران، به نفع ایران است و ظرفیت های فراوانی را برای ایران ایجاد می‌کند.
آیا شایسته نیست که به جای طرد مرز فله ای، مهاجرین، دسته بندی شوند؟
گزارش های متعدد از دستگیری های وسیع مهاجرین وجود دارد. این اتفاق، حتی در روز عید فطر و در ورودی های حرم مطهر امام رضا علیه‌السلام هم اتفاق افتاده است.
آیا واقعا برای جمهوری اسلامی ایران قبیح نیست که حرم امن امام رئوف را در روز عید، برای زوار او ناامن کنند؟

۶. فرض را بر این بگیریم که به هر دلیلی، ایران در رد مرز فله ای مهاجرین ذیحق است و هرکسی را که بدون به همراه داشتن مدارک هویتی در هر جایی ببینند، حق دارد بدون چک و بررسی و در اسرع وقت، رد مرز کنند.
اما آیا نمیشود این کار را با رعایت کرامت انسانی و اسلامی مهاجرین انجام داد؟
رعایت آداب اسلامی و رعایت حقوق انسانی، کمترین انتظاری است که از یک کشور اسلامی در حق یک مهاجر مظلوم مسلمان می‌شود داشت.
کرامت مهاجر باید حفظ شود
او مهاجر است، مهاجرت جرم نیست.

سید احمد موسوی مبلغ


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
مسوولین ایرانی
مهاجرت
نظرات بینندگان:

>>>   متاسفانه همینگونه است که نوشتید.
جمهوری اسلامی!! و این رفتار های غیر انسانی و غیر انسانی...!
نمیدانم این مسایل را مسولین حکومت ایران نمی شنوند و یا گوش خود را به کری زده اند؟
ساماندهی درست است اما نه با تحقیر و توهین و تبلیغ و ترویج روحیه نژاد پرستی...
باور کنید ما هم از ورود افرادی که سفارت و قونسلگری های این روزها ویزا های کیلویی میدهد راضی نیستیم.
تا بوده همین وضع بوده و هرگز نخواستند مسولین ایرانی در خصوص این موضوع تجدید نظر کنند.
شیما کابل

>>>   Safiullah Fathi
این همه کانون های فرهنگی و احزاب سیاسی که در جمهوری اسلامی هستند و هر روز هم بخاطر اوضاع سیاسی افغانستان جلسه دائر میکنند . یک موضع گیری واحد در زمینه اخراج مهاجران مقیم ایران نمگیرند و با مقامات ذیصلاح جمهوری سلامی موضوع را جریان قرار نمی دهند و از مهاجرین مظلوم دفاع نمی کنند. از شما ممنون هستم که لا اقل از این طریق صدا مردم مظلوم مهاجر را به گوش . . . میرسانید امید وارم دلسوزان به نظام جمهوری اسلامی در زمینه مهاجرین از رفعت اسلامی کار گرفته برخورد انسانی و اسلامی داشته باشند تا در حال واینده دیوار روابط ما با جمهوری اسلامی مستحکم تر شود و من الله التوفیق

>>>   Rasool Masiha
یک چیز جالب‌تری که وجود دارد این است که پولیس ایران با مجرمان آزاد شده از پلچرخی و همانندان آن‌ها که در برخی نواحی حاشیه‌ای تهران به صورت گروهی سکونت و گشت و گذار دارند کاری ندارد، همانهایی که هر از گاهی کارگردانی و... را به قتل می‌رسانند.
اما کسانی را که مدافعین از دل آنان برآمد، حتا در مجالس ترحیم در داخل مسجد، در حرم حضرت امام رضا و حرم حضرت معصومه و مسجد جمکران و... امان نمی‌دهند.
از دوستان خود ما را اواسط ماه رمضان از داخل حرم امام رضا علیه السلام دستگیر و رد مرز کردند. مواردی را خبر داریم که در حرم حضرت معصومه زائرین را در حال قیام و‌رکوع نماز کشیده و برده اند.
سال‌های آخر شان است ازین خرمستی ها فراوان خواهند کرد.
دعا کنیم ملا ترامپ را خدا اندکی خریت و قوت بیشتر دهد که یک فشار قبرغه خرد‌کن به این‌ها وارد کند تا چیغ و داد شان در سایبریای روسیه شنیده شود.
ان‌شاءالله که با نیک‌نامی حکومت شان به آخر نخواهد رسید و‌جزء ملعونان تاریخ خواهند بود.

>>>   Abrahim Akbari
واقعیت را اگر نوشت این است که دولت مردان فعلی ایران می خواهند مشکلات خود را روی مهاجرین بگذارند تا مردم ایران را با این نوع رفتار و مهاجر ستیزی متوجه کنند که مشکلات که در ایران است از ناحیه مهاجرین است
لذا به بهانه های مختلف بحث را روی مهاجرین می آورند بحث ساماندهی مهاجرین حال آن که ساماندهی نیست رسوا با تحقیر و توهین اخراج و طرد مهاجرین است حتی کسانی که مدرک داشتند
مگر سر برگه ها خود دولت به عنوان مدرک ندادند؟!

>>>   مشعل مشعل
رحمت خدا برشما بسیار عالی نوشتید حرف دل پردرد ملت سرگردان را گفتید
مردم بواسطه شرایط پیش آمده درافغانستان همانطور که یاد آوری کردید( تطهیر کنند گان) مردم تمام زندگی خود را فروختند وآمدن حالا پول شان بابلند شدن دلار درایران باخاک یکسان شده
درقسمت سرمایه گذاری شرایط را عمدا غیر ممکن ساختند
همانطور که صدای مردم بی پناه غزه را کسی نمی‌شنود
صدای ملت مظلوم ما هم بگوش کسی نمیرسد

>>>   سید عوض هاشمی
یکی از اقوام ما تماس گرفت و گفت شنبه نزدیک غروب ۱۴۰۴٫۱٫۱۶ من و پسر نوجوانم را از دم در گرفتند و به کلانتری شهرک ابریشم ساوجبلاغ انتقال دادند و در آنجا ما را با سه نفر از نوجوانان دیگر لخت مادرزاد کردند و در همان حال مجبور مان کردند جلو چشم شان حرکت کلاغ‌پر را انجام دهیم و خودشان می‌خندیدند.
او می‌گفت اگر من نبودم احتمال تعرض به نوجوان‌ها وجود داشت!

>>>   Hazara Kheradgara
صاف و پوست کنده بگویم: دیدید که ... های شما و عده ای برای ایران هیچ ارزشی نداشت. پس توبه کنید و از چا.پلوسی دست بی کشید بیش از این آبروی مردم هز۱ره را نبرید که همه جا بنام نوکر ا.یران شناخته شوند.
از یک طرف چون به کارگر ارزان نیاز داره روزانه ۵ هزار ویزه صادر می کند و راه قاچاق را باز گذاشته و از طرف دیگر مردم داخل ۱یران را علیه مهاجر بی دفاع تحریک می کند.

>>>   سید غلام حسین عارفی
جناب آقای هاشمی پناه بر خدا اگر این گفته راست باشد اینان کیاهستند که باهم نوعان وهم مدهب خود این طور رفتار میکنند؟
آنهم درسرزمین که نظام اسلامی برقرار است،

>>>   Ali Rezaie
دیوار روابط ما با ایران هر روز بیش از پیش دچار ریزش میشود بر ماست که در نگاه مان در قبال مسائل خود و جهان تجدیدنظر جدی و البته با تامل کنیم

>>>   محمدحسین احمدی
جناب آقای مبلغ فرمایش تان متین است دیوار مهاجرین همیشه کوتاه بوده است و حالا کوتاه تر از گذشته است نه حامی دارد و نه رسانه ای. ظلم و اجحاف در سکوت روا داشته می شود و این سخت و دشوار است مراجع دینی و نهادهای فرهنگی اگر می توانند رایزنی کنند.

>>>   Mohammad R Sadeqi
اولیای امور می‌دانند که مدافعان حرم از دل برخورد بسا بدتر از اکنون نورمفیدی و کریم برآمد. آنان می‌دانند مادامی که نیاز هست، ناز می‌چلد.
>>>   به سید عوض هاشمی
....خدارا در نظر داشته باش پلیس ایران اینکار را نمیکند از خدا بترس

>>>   رابطه ایران وافغان از وقتی بد شد که بعضی وطندارهای ما در اینستگرام وتک تاک شروع به تحقیر ایرانیها کردند ودر ایران بعضی وطندارهای ما .... بدی کردند این شد که رابطه دو همسایه خراب شد

>>>   جنگ بین افغانستان ایران حتمی است واقعا شش ملیون جمعیت افغانستان را تحقیر مکند اینها جوان هست بیسیار تأثیر بد داره ازمن گفتن هست

>>>   مهاجران همه جای دنیا برای زندگی بهتر و دستمزد بیشتر مهاجرت می کنند. حتی انگلیسی ها هم به آمریکا مهاجرت می کنند. بنابراین مهاجرین پناهنده نیستند و اغلب از طبقات نخبگانی و اشراف هر جامعه هستند. در مورد ایران یک فشار از سوی مردم محلی علیه مهاجرت وجود دارد. آن ها واقعا اهمیت نمی دهند مهاجرت از کجا صورت می گیرد. حتی اگر تهرانی هم به محل سکونتشان مهاجرت کند مخالف هستند. حتی اگر یک دانشگاه یا کارخانه در بعضی نقاط ساخته شود و یک استاد دانشگاه غیر بومی وارد شود او را اذیت خواهند کرد. دولت ایران هم تابع نظر مردم است

>>>   خواهران برادران از ماست که بر ماست مگر بار اول ایران است که چنین رفتارهایی با مهاجرین دارند ؟از سال حدود 77 رفتارهایی شبیه به این بود تا آمدن داعش و حضور پررنگ مهاجرین در خط مقاومت اوضاع روبراه شد حالا دوباره همان آش است و همان کاسه نه داعشی است نه تقریبا جبهه مقاومتی پس عملا تاریخ مصرف مهاجرین رو به اتمام است جز اندکی که صرفا برای کارگری می خواهند جز این بود حتی یک نفر را هم نمی گذاشتند در ایران بماند وقتی ما می دانیم میفهمیم باید فکری کنیم کاری کنیم اروپا نشینان نباید آنقدر بی تفاوت باشند دستشان می رسد گروهی کارخانه ها بسازند و مردم مشغول شوند بزگترین علت مهاجرت مردم افغانستان بی کاریست

>>>   خداوند رحم کنه ب حال مهاجر

>>>   دلیل ترویج کینه و عداوت و دشمنی با ایران توسط سایت های 1 نفره غلام امریکا 2 چیز است:
1_توانایی ایران در تنبیه رژیم .... امریکا.
2_توانایی ایران کبیر در گوشمالی .... اسرائیل. ایران 2 بار بیش از 500 موشک بالستیک و هایپرسونیک به اسرائیل زد.
امریکا و اسرائیل کدام کاری در برابر ایران مقتدر نمی توانند بکنند جز لجنمال کردن با نشر دروغ ها و چرندیات هر هفته در سایت ها.
ایران با تمدن چند هزار ساله که دربر گیرنده 24 کشور امروزی بوده (مقاله ویکی پدیا درباره هخامنشیان را ببین) امریکای ریغونه رو داخل آدم نمیدونه چه رسد به غلامان و مزدوران و عنترمنترهای امریکا را !!
ایران کبیر همچو کوه سترگ زاگرس باصلابت و مقتدر و استوار سر بر آسمان می ساید و روز بروز پیشرفته تر و قوی تر می شود.

>>>   ایران قوی و کبیر و کثیر از پس چندتا مهاجر بر نمیاد به خرجشون مونده؟ به خدا پدربزرگ منم آنقدر ثروتمند بود که یه روستا مال خانواده ما بود خب که چی به حال امروز ما چه فرقی می کنه دوستان ایرانی کار بد ،بد است با آسمان ریسمان بافتن خوب نمی شود


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است