پنجاه هفتمین سالروز رحلت منجم باشی هروی
 
تاریخ انتشار:   ۰۹:۵۶    ۱۳۹۹/۵/۸ کد خبر: 164344 منبع: پرینت

پنجاه هفتمین سالروز رحلت مرحوم عبدالحسین منجم باشی هروی؛
مرحوم منجم باشی فرزند شیخ محمد مهدی فرزند شیخ محمد امین فرزند شیخ محمد رمضان متولد سال ۱۲۵۸ خورشیدی در هرات دیده به جهان گشود و در ۸ اسد سال ۱۳۴۲ خورشیدی در شهر کهنه هرات محله خواجه عبدالله مصری دیده ازجهان فرو بست.

تولد جدم حدود سال های ۱۱۱۰ خورشیدی بوده و همه شان علم نجوم را از پدران خود آموخته بودند. پس از درگشت پدرم در ۱۳۴۲برادر بزرگم حاج علی آقا منجم باشی که سال ها علم نجوم را نزد پدرم اش گرفته بود، به انتشار تقویم تا اخیر عمرش در سال ۱۳۷۵ پرداخت.

زندگی منجم باشی بیشتر در خدمت مردم هرات سپری شد. وی چندین دوره نماینده مردم هرات در لوی جرگه ها و همچنین نماینده مردم هرات در ریاست بلدیه هرات بود.
مرحوم منجم باشی شب و روز در خدمت کارهای مردم در امور حل مشکلات به ویژه دعوای های فامیلی مشکلات تقسیم میراث و عقد و نکاح، که بقول خود شان تا سال ۱۳۴۲ هزاران عقد نکاح را بسته اند که هنوزهم عکس های سیاه سفید از مراسم عروسی هایی که ایشان نکاح بستند وجود دارد.

در کنار تمام این مسؤولیت ها تهیه و نوشتن تقویم تا زمانیکه دستگاه چاپ نبود، با دست می نوشتند و از حدود سال های ۱۳۰۱ یا ۱۳۰۳ که اولین ماشین چاب سنگی از ایران به هرات رسید به چاپ تقویم که هرساله به ترتیب بین تعداد ۴۰۰ تا هزار جلد بیشر می رسید نشر می گردید.
این تقویم ها با پست و یا مسافر از شخص پادشاه گرفته و تمام ارگان های دولتی، وزرآ و نایب الحکومه ها سایر و شخصیت های علمی و فرهنگی ارسال می شد و تعدای هم به اکثر کتاب فروشی ها در کابل، مزارشریف، میمنه، بدخشان، قندهار که به عنوان نمایندگی شان بود ارسال می گردید.

شماری از شخصیت های علمی و فرهنگی هرات که با پدرم منجم باشی دوست بودند.
بنده در آخرین سال های حیات پدرم که در لیسه سلطان صنف پنج و شش بودم، اغلت پدرم را در اکثر ملاقات ها با دوستان اش و سایر محافل عمومی و شخصی خصوصا شب نشیدنی های که آن زمان معمول بود همراهی می کردم و بعضی دوستان اش را از نزدیک دیده بودم.
در مورد دوستان پدرم که از شخصیت علمی و فرهنگی و تجار ملی شناخته آن دوران بودند آشنا شوید که اکثر آنها در شهر کهنه هرات و در محله خواجه عبدالله مصری زندگی میگردند، میتواند در لینک های (درباره منجم باشی و آشنایی بامنجم باشی هروی) مطالعه فرماید.
لطفا مطالب زیر را مطالعه فرمایید تا با دیگر شخصیت های علمی و فرهنگی هرات بیشتر آشنا شوید.
http://afghanpaper.com/nbody.php?id=99927
http://afghanpaper.com/nbody.php?id=84522
تشکر

محمود منجم زاده


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
منجم باشی
هروی
نظرات بینندگان:

>>>   شماری ازدوستان پدرم مرحوم منجم باشی در۲۱ تا سال گذشته تا ۱۳۴۲
مانند عطا محمد نقشبندی ریس بلدیه وقت هرات ، اقایان سعید مشعل نقاش مشهور هرات ، فکری سلجوقی که اکثرآ با پدرم به منزل شان درپای حصارمی رفتم ،منشی عبدالکریم احرای ،محمد عظیم خان تجارملی، میرگازرگاه ، اقایان امیدی و رجایی وخیلی ازشخصت های علمی و فرهنگی دیگری که بنده با پدرم آنها را می دیدم مانند آقایان شیخ محمد طاهرقندهای ، حاج شیخ محمد امین خطیب ، حاج میرکاظم شاه طبیب ، محمد علی عطارخوش نویس هرات، حاج محمد هاشم حسین زاده تاجرملی ، محمد شاه رحمتیان ، حاج سید حسن وحاج سید محمد قناد ، حاج غلام نبی رضایی ، حاج حبیب الله افشار زاده ، حاج غلام حسن و غلام حیدرجان مختار زاده ، حاج حبیب الله و حاج عطاوالله ارباب زاده ، حاج محمد قاسم کابلی ، جاج یعقوب علی گوالیانی، جنب امنی ، حاج فضل الدین اعتماد ، حاج حبیبالله و حاج عزیزالله اخوان شیخ غلام حسین طالب ، حاج محمد هاشم امید وار یکی ازکتاب فروشان هرات ،اقایان غلام رضا مایل هروی بیشرهروی ، حاج غلام حسین وکیل زرگرها ، حاج حبیب الله پیرزاد ، و ده شخصیت علمی فرهنگی و تجارملی ، که با پدرم دوست بودند وبنده ایشان را با پدرم دیده بودم .


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است