تاریخ انتشار: ۱۳:۳۳ ۱۳۹۸/۵/۱۵ | کد خبر: 159695 | منبع: | پرینت |
هنوز کودتای هفت ثور نشده بود و من در مکتب ابتدایی بودم که اسم او را شنیده بودم و رساله کوچکش که “اقتصاد معتدل” نام داشت و پشتی سفید داشت در خانه ما بود.
شیخ محمد آصف محسنی قندهاری زیبا زیست و در مراحل مختلف زندگی متفاوت با دیگران بود.
در جامعه ما هستند گروه هایی که صد ها میلیون دالر در بانک های شان و ده ها خانه در هر کوشه شهر داشته و هنوز هم در صدد جمع کردن پول بنام این مردم اند، ولی هیچ مرکز علمی و تحصیلی و دانشگاه و مرکز خیریه و حتی یک دارالایتامی برای فرزندان کسانی که در جهت بالا کردن نام این افراد کشته شده اند ندارند.
او در حالی که نظریات و افکار خودش را داشت ولی از طرفداران هوشیار وحدت اسلامی بود. باری خوانده بودم که نقدی بر روش بخاری و مسلم نکاشته و وصیت کرده اند که کتاب شان بعد از مرگ نشر شود. ایکاش جامعه ما ظرفیت تحمل افکار کوناگون را می داشت تا این مجتهد نام آور آن کتاب را در زندگی نشر می نمود.
آیت الله محسنی زندگی طولانی، مثمر و پر برکتی داشت. خداوند این فرزند بزرگ کشور را غریق رحمت کند و ما را توفیقی دهد تا عرض زندگی ما بزرگتر از طول آن باشد.
بشیر انصاری
>>> محسنی پر هیزگارانه زیست خودرا هرگز به سیاست بازی ها و زر اندوزی های سایر رهبران جهادی آغوشته نکرد نام نیک و ابدی کمایی کرد بهترین مرکز علمیه ، مسجد ، حسینه و دانشگاه از خود به جا گذاشت که همه مال مردم است اینست مسلمانی و تقوا و جهاد! بهشت برین جایگاهش باد و خداوند روح ایشان را غریق رحمت خود نماید.
>>> واقعا الله غریق رحمتش کند
>>> مسیح ارزگانی
مجاهدتها و یادگارهای آیت الله
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بیگمان ماندگارترین و تأثیرگذارترین میراث و یادگار مرحوم محسنی، مجاهدتهای علمی، تحقیقی، مطالعاتی و آکادمیک وی بود که در قالبِ بیش از یک صد اثرِ فاخر و فخیم به یادگار مانده است. بعون الله در پُست پسین به شرح و بسط این موضوع خواهیم پرداخت. اینک به تعدادی از مجاهدتها، دستاوردها و یادگارهای آن زندهیاد در سایر عرصهها و سپهرها، اشاره میکنیم:
1) رسمیّت مذهب تشیّع در قانون اساسی افغانستان و تصویب قانون احوال شخصیۀ اهل تشیّع. هرچند این دستاورد، محصول پویش و کوششِ جمعی بود؛ اما بیگمان آیت الله محسنی، کاروانسالارِ آن جمع و جماعت به شمار میآمد؛
2) تأسیس، فعّالسازی و مدیریتِ حوزۀ علمیهی بزرگ خاتم النبیین در پایتخت کشور؛
3) بنیانگذاری دانشگاه خاتم النبیین؛
4) تأسیس، فعال سازی و مدیریتِ شبکۀ تلوزیونی تمدّن؛
5) تدریسِ نحلههای مختلف علوم اسلامی (فقه، اصول، کلام، رجال، فلسفه و تفسیر) در حوزههای علمیهی نجف، قم، کابل و قندهار و تربیتِ شاگردان دانا و توانا که اینک در عرصههای مختلف کشور مشغول خدمتاند؛
6) محسنی با آن حلاوت لهجه و صراحتِ بیان و سحر کلام و دانشِ فراوان، سخنورِ قهّار و واعظ زبردستی بود که نقش وی را در تریبون سخن و خطابه، فرازتر و فربهتر از کرسی تدریس نشان میدهد؛
7) سهمگیری تأثیرگذار و الهامبخش در جهادِ مقدس و پیکار رهاییبخش مردم افغانستان بر ضد تجاوز و اشغالگری شوروی سابق؛
8) تأسیس و رهبری مدبّرانه و کاریزماتیکِ حزب جهادی و مکتبیای حرکت اسلامی افغانستان که تا زمان زعامت ایشان، از مقتدرترین و خوشنامترین سازمانهای جهادی کشور بود.
9) ... (ادامه دارد و حکایت همچنان باقیست).
>>> الله تعالی جنت الفردوس را جایگاه اش بگرداند زحمت خداوند شامل
حال اش باد در جهان باقی . محترم جناب محسنی یگانه عالم دینی
و منفکر و روشنگر دین اسلام در کشود ما بود . جناب شان یک شخص
بسیار معتدل و در فوق اعاده روشن در برتو احکام دین بودند .
جایش همیشه در دل های ما باقی است ولی فکر نه کنم که همجو شخصیتی اگاه و روشن در کشود ما دوباره هویدا شود.
روحش شاد سعادت اخرت نصیب شان
>>> محمد اکرام اندیشمند
از میان رهبران تنظیم های جهادی در گذشته و زنده مانده، این شخص کارنامه و میراث قابل توجه به یادگار گذاشت:
دانشگاه خاتم النبیین.
او ساعت پیش چشم از جهان بست.
انا لله و انا الیه راجعون.
آیت الله محمدآصف محسنی پس از مرگش با این دانشگاه یاد می شود و نامش به جای آنکه با شهرک و قصر، با تانک تیل و پول های ذخیره کرده در بانک های داخل و خارج و با قطار لندکروزر زرهی ، پیوند بخورد با دانشگاه خاتم النبیین گره می خورد.
محسنی برای شیعه و جامعه ی تشیع افغانستان کار بزرگی کرد.
>>> Farooq Ansari
انا لله و انا الیه راجعون
حضرت آیتالله شیخ محمد آصف محسنی، فقیه زبردست، فیلسوف نکته سنج، متون شناس متبحر، مفسر توانمند، رهبر بزرگ جهادی و رییس شورای علمای شیعه افغانستان بعد از نیم قرن تلاش و مجاهدت در جوار حق آرام گرفت.
ضمن تسلیت به خانواده و بازماندگان ایشان و نیز جامعه علمی کشور، برای ایشان علو درجات و غفران بی کران الهی را از خداوند رحمان و حکیم خواستارم.
>>> بیش از نیم قرن پژوهش، تدریس، تالیف، فقاهت، تبلیغ، خدمت، عزت، گذشت، رهبری و مجاهدت، از حضرت آیتاللهالعظمی محسنی (رضواناللهتعالیعلیه)، شخصیتی بیبدیل و ارزشمند در این جهان ناپاینده ساخته بود.
ازاینسبب است که پیامبر رحمتللعالمین(ص) فرمودند: اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء!
ازاینکه دیگر درکنار و حضور مبارکشان قرار نداریم، شدیدا محزون و منجودیم!
اینجانب این مصیبت عظیم را به مردم مومن و مجاهد افغانستان، علما، حوزههای علمیه، بویژه بیت معظم آیتالله محسنی تسلیت میگویم و از پروردگار مهربان استدعا داریم تا به علو درجات معظمله بیفزاید و برای بازماندگان و مجاهدین صبر جمیل و اجر جزیل عنایت فرماید.
سیدمحمدهادی هادی
>>> سیدمحمدباقر حسینی انا لله و انا الیه راجعون خداوند علو درجات نصیبش گرداند
تسلیت عرض میکنم
این مصیبت عظمی را طاقت فرسا میدانم ولی دربرابر کار خدا شکیبایی میکنیم آیت الله العظمی محسنی که رهبر قلوب مردم بود در چنین شرایط بی بدیل بود، تا مدتها بگذرد جایگاهش خالی است، شخصیت بی بدیل کشور راهت پر رهرو باد
>>> رحمت خدابراو باد
>>> درود بر روان پاک محسنی این عالم جید کشور که برای این وطن چراغ بود!
خداوند بهشت نصیبش ګردان و به فامیل و همه هموطنان تسلیت عر ض می کنم!
پشتون
>>> پیامبر گرامی اسلام حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلوات الله علیه واله اجمعین میفرمایند:اذامات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمه لایسدها شیء یعنی هرگاه عالمی فقیه از دنیا برود رخنه وشکافی در دین ایجاد میشود که هیچ چیز نمی تواند جای انرا پرنماید.روح پرفتوح عالم ربانی حضرت ایت الله محسنی به ملکوت اعلی پرکشید که این ضایعه عظما را ابتدا به بیت معظم ان سفر کرده وسپس بتمامی وطنداران شیعه وسنی کشور تسلیت عرض میکنم.ایجاد روح وحدت وهمدلی تلاش وکوشش ان مرد بزرگ الهی درمیان مردم ما بود ونصایح ورهنمودهای ایشان روحیه بخش مجاهدین ما در جنگ ودفاع مقدس در دوران تهاجم ارتش سرخ شوروی کمونیستی.روحشان شاد وراهشان ادامه دار باد.//
داکتر عبدالرب اچک زی
>>> رحمت واسعه الهی و جنت و رضوان الهی نصیبشان باد
>>> حضرت آیت الله خامنهای در پیامی درگذشت عالم مجاهد مرحوم آیةالله آقای حاج شیخ محمد آصفمحسنی را تسلیت گفتند.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمه تعالی
درگذشت عالم مجاهد مرحوم آیةالله آقای حاج شیخ محمد آصفمحسنی رحمةاللهعلیه را به عموم ارادتمندان ایشان در افغانستان و ایران و به خاندان مکرم ایشان تسلیت عرض میکنم. دهها سال مجاهدت فی سبیل الله در میدانهای سیاسی و فرهنگی و علمی و اجتماعی در کشور اسلامی افغانستان و همراه با مردم شجاع و غیور آن سامان، کارنامهی افتخارآمیز این روحانی بلندپایه را نشان میدهد و برکات مستمر و ماندگار آن، میراث ارزشمند معنوی آن بزرگوار است.
رحمت و رضوان الهی را برای آن مرحوم مسألت میکنم.
سیّد علی خامنهای
۱۶ مرداد ۱۳۹۸
>>> منحیث یکمسلمان اهل سنت از بلخ به برادران شیعه خود از مردم سادات و هزاره و شیعیان تاجکان و قزلباش وفات جناب محسنی را تسلیت میگویم و با ایشان احساس ام شریکی دارم و امید دارم امت اسلامی هر روز به وحدت نزدیک تر شود و علمای شیعه و سنی با تقویت روابط با بنیادگرایی و افراطی گری و تروریزم کور بنام اسلام و مسلمان مبارزه کنند تا در سرزمین های اسلام هیچ گاه شاهد نشویم جان مسلمان ها بخاطر خشک مغزی داعش و طالب و بوکوحرام و القاعده و.. گرفته شود.
حاجی خلیل
>>> به گزارش خبرگزار اسپونتیک روسیه : آیت الله العظمی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان و زعیم شیعیان عراق با صدور بیانیهای اعلام کردند: فقدان عالم جلیلالقدر جناب آیتالله حاج شیخ محمدآصف محسنی(طاب ثراه) که از علمای شاخص و اندیشمندان مخلص و مبارزان راه استقلال و وحدت ملت شریف افغانستان بودند خسارتی بزرگ است.
این جانب این وارده را به مردم عزیز افغانستان به ویژه علما، فضلا و طلاب حوزههای علمیه و به بستگان محترم و خمه علاقمندان آن فقید سعید تسلیت عرص نموده و از خداوند متعال برای ایشان علو درجات و برای بازماندگان شان صبر جمیل و اجر جزیل مسالت میدارم.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان تصریح کرد که آیتالله شیخ آصف محسنی، از بزرگان جهان اسلام بود که همواره در راستای نهادینه شدن قرائت متعادل و مبتنی بر عدل و برابری از متون اسلامی تلاش ورزید.
وی پیوسته در راستای اخوت اسلامی، همزیستی مسالمتآمیز و رواداری مذهبی میان مذاهب و فرقههای اسلامی تلاش کرد و در این راه و رسم، آثار گرانبها و سخنرانیهای پرباری برجا گذاشته است. چنین شخصیت خیراندیش، مصلح و روحانی نیکنام و خوشکلام برای همیشه در میان ملت افغانستان خالی خواهد بود.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در پیامی ارتحال ملکوتی آیت الله محسنی(ره) رئیس شورای علمای شیعه افغانستان و منادی بزرگ اخوت اسلامی را به دولت و ملت افغانستان، علمای بلاد و بیت مکرم این عالم ربانی تسلیت گفت و برای ایشان از درگاه خداوند بزرگ شادی روح و علوّ درجات مسئلت کرد.
>>> در حدیث شریفی از امام بزرگوار هفتم حصرت موسی کاظم علیه السلام رسیده است ایشان میفرمایند هنگامی که عالمی فقیه از دنیا برود در اسلام رخنه ای ایجاد میشود که هیچ چیز جای آن را پر کرده نمیتواند.
البته این است خدا این عالم را روحش را با امام حسن(ع) و امام حسین(ع) و ائمه هدی محشور داشته باشد متاسفانه این سال جاری برای ما شیعیان اهل افغانستان سال تاسف و تسلیت بود و دو عالم بزرگ از دیار خراسان از میان ما رفت آیت الله محقق کابلی و آیت الله محمد عاصف محسنی قندهاری ان شا الله بر جوانان مومن سادات و عوام وطن فرض و تکلیف است که برای جبران این واقعه برای فراگرفتن علوم قرآن و فقه اهلبیت علیهم السلام به حوزه علمیه روان شوند اگر همت ایشان بلند بود به قم و مشهد و نجف هجرت کنند و یا در غیر این حالت حداقل به حوزه علمیه هرات یا کابل روان شوند تا ان شا الله در سال هایی آینده جای این علما و علمای دیگر که بدست داعش و طالب و فاشیستها مظلومانه به شهادت رسیدند گرفته شود.
شیخ رضا احمدی _کابل
>>> انا لله و انا الیه راجعون
رحلت این مجاهد عالم را بر هموطنان شیعیان تسلیت و غم شریکی مبگویم و برای خانواده آن بزرگوار طلب آرامش و صبر از درگاه الهی مسئلت دارم ان شا الله تعدادی جوانان مومن ما به حوزه علمیه بروند و جای خالی این علما را با آموزش فقه و کلام و منطق اهلبیت علیهم السلام و آموزش علوم قرآن و تفسیر پر کنند.
محمد رضا رحیمی هرات
>>> من منحیث یک شهروند شبعه کشور بیش از آن که از وفات شیخ آصف محسنی ناراحت شدم از فقدان علما و فقهای شیعه در کشور ناراحت استم این سال بسیار تاسفبار بود چند وقت پیش آیت الله محقق کابلی (ره) به رحمت خدا رفت و اکنون هم آیت الله محسنی قندهاری(ره) لازم است که چند تن از روحانیون ما به درجه اجتهاد فقهی نایل شوند تا در افغانستان علمای شبعه کمبود نشود متاسفانه در سال قبل هم تعداد زیادی علما و روحانیون هرات و کابل توسط جنایتکاران تروریزم به شهادت رسیدند. دشمن سعی دارد علمای ما را از بین ببرد تا مکتب اهلبیت علیهم السلام در میان شبعیان ایشان فراموش شود اما به لطف خدا چراغ نور الهی هرگز خاموش نمیشود شورای علما از میان جوانان سادات و غیر سادات جوانان را به علوم دینی پذیرش کنند تا فقیه آل محمد(ص) به تعداد کافی موجود شود.
اسماعیل کابلی
>>> Karim Pakzad
تروریستهای فکری مدعی "راه مزاری" !
روز وفات آیت الله محسنی یک پست کوچکی گذاشتم و فقط دو نکته از زندگی طولانی وی را یاد آوری کردم : نقش مثبت او در مبارزه ضد اشغال شوروی و افکار مذهبی ارتجاعی او در مورد زنان با طرح "احوال شخصیه شیعه". یک عده قلیلی از جوانان هزاره که مدعی "پیرو راه مزاری" و "دفاع از جنبش روشنایی" اند و هر دو را در انحصار خود میگیرند، در مورد مثبت خواندن نقش محسنی در مبارزه علیه شوروی مرا به باد انتقاد و اتهامات قومی گرفتند.
امروز چشمم به پیام استاد سرور دانش در مورد مرگ محسنی افتاد. بخوانید : " آیت الله محسنی همچنین به عنوان یک رهبر مذهبی در سال های تجاوز ارتش شوروی سابق، حزب حرکت اسلامی افغانستان را تأسیس کرد که در جبهات جنگ علیه شوروی نقش برجسته ایفا کرد." از اینجاست که حقگویی های استاد دانش این جماعت افراطی و نادان را هم خوش نمیآید.
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است